Siirry suoraan sisältöön

Kämmekät lyhyesti

Maarian Kämmekät on vuonna 1950 perustettu tyttölippukunta. Kokoontumispaikkoja eli koloja on neljä: Raunistula, Runosmäki, Kärsämäki ja Halinen. Lippukunnan taustayhteisönä toimii Maarian seurakunta, joka tarjoaa meille kokoontumistilat ja taloudellista vuosiavustusta. Lippukuntaa tukee myös Maarian Kämmeköiden Tuki ry ja vanhempainkerho.

Kämmekät kuuluu Lounais-Suomen Partiopiiriin ja sen sisällä pienempään alueeseen, Maarian Partioyhtymään. Maarian Partioyhtymä eli MPY sisältää kämmeköiden lisäksi kolme Maarian seurakunnan alueella toimivaa lippukuntaa: Koroisten Ritarit, Koroisten Sarpiot ja Maarian Tähkät. Teemme yhteistyötä MPY:n kanssa ja osallistumme myös Lounais-Suomen partiopiirin ja Suomen Partiolaisten tapahtumiin. 

Kuva: L-SP kuvapankki / Miska Loimaala

Historian havinaa

Kämmekät perustettiin vuonna 1950 Saara ”Sami” Mäkisen johdosta ja tuolloin olimme ensimmäinen lippukunta, joka perustettiin Turun silloiselle laita-alueelle Raunistulaan. Lippukunnalla on ollut vuodesta 1961 oma lehti, Pirtinavain. Lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa – itsenäisyyspäivän kirkossa ja partioparaatissa – ja kaikki lippukuntalaiset pääsevät halutessaan kirjoittamaan siihen juttuja.

Vuonna 1963 lippukunnassa päätettiin nimetä vartiot kasvien mukaan ja tämä päätös elää yhä edelleen. Kämmeköistä on löytynyt monenmontaa ryhmän nimeä: tillit, kuminat, kaktukset, palmut, retiisit, kookokset, apilat, kaalit, pähkinät, kaislat, ulpukat jne. Kämmekät ovat kokoontuneet myös yhteensä 11 paikassa ja näissä parhaimmillaan viidessä samanaikaisesti. Nykyisten kolojen lisäksi kokouksia on vietetty myös Kähärissä, Teräsrautelassa, Jäkärlässä, Kärsämäessä, Taskulassa, Suikkilassa ja Hepokullassa.

Vuonna 2020 lippukuntamme täytti 70 vuotta!

Toimintaa toteuttavat vapaaehtoiset

Partio on nuorisojärjestö, ja myös kämmeköissä iso osa johtajistosta on nuoria. Partio on harrastus siis myös johtajille, ja jokaisella on lisäksi omat opiskelumme tai työmme. Olemme sitoutuneita tehtäviimme ja olemme luvanneet hoitaa ne niin hyvin kuin pystymme, mutta jokainen partiojohtaja ei ole nuorisotyön ammattilainen. Kouluttaudumme säännöllisesti vapaaehtoistehtäviimme piirin ja lippukunnan järjestämillä viikonloppu- ja iltakursseilla. Johtajisto kokoontuu noin kerran kuukaudessa johtajaneuvostoon eli johtikseen, jossa käydään läpi lippukunnan yhteisiä asioita. Johtajaneuvosto valitsee lippukunnan hallituksen. Johtajaneuvoston virallinen kevät- ja syyskokous käyttää lippukunnan päätäntävaltaa.

Vanhemmat tukemassa toimintaa

Maarian Kämmeköillä ja veljeslippukunnallamme Koroisten Ritareilla on yhteinen vanhempainkerho. Kerho järjestää erilaisia tempauksia ja kerää näin rahaa lippukuntien toiminnan tukemiseksi. Uusia vanhempia toivotaan mukaan! Vanhempainkerhon kokoukset ovat avoimia kaikille ja mukaan voi tulla vain katsomaan mitä siellä puuhataan, pelkäämättä, että täytyy sen jälkeen osallistua sinne ja tänne.

Partiolaisten vanhemmat voivat auttaa leireillä keittiössä, osallistua varainhankintaan, toimia kuskina tai vaikkapa kouluttautua johtajaksi lippukuntaan – tapoja osallistua on niin monia kuin on lasten vanhempia. Toivotamme kaikki vanhemmat tervetulleiksi osallistumaan lapsenne harrastukseen!