Siirry suoraan sisältöön

Retkelle valmistautuminen

Lapsi voi valmistautua retkille ja leireille kotona yhdessä vanhemman kanssa. Yhdessä on hyvä jutella ja harjoitella säänmukaista pukeutumista, omista tavaroista huolehtimista ja tiskaamista (jokainen tiskaa itse omat astiansa leireillä ja retkillä).

Myös rinkka kannattaa pakata yhdessä vanhemman kanssa. Kun lapsi on mukana pakkaamassa, lapsi itse tietää, mitä tavaroita on mukana ja vanhempi tietää, että kaikki tarpeellinen on mukana.

Miten pakata?

Ennen leiriä kotona on myös syytä nimikoida kaikki mukaan tulevat tavarat ja vaatteet. Myös ”isojen” partiolaisten jäljiltä jää leirikeskuksiin kassillinen tavaroita, joita kukaan ei tunnista omikseen. Jonkun mukana ne ovat kuitenkin tapahtumiin tulleet ja niitä varmasti kaivataan kotona. Myös tämän takia rinkan pakkaaminen yhdessä on tärkeää. 
Kaikki varusteet kannattaa pakata vesitiiviisti, esimerkiksi muovipusseihin, jotta varusteet pysyvät kuivina myös sateen sattuessa. Rinkan sadesuoja kannattaa laittaa myös helposti saatavaan paikkaan. 
Yleensä kannamme kaikkia tavaroitamme ainakin jonkin matkaa, minkä takia tavaroiden pitää olla selässä rinkassa tai repussa, mutta ei missään nimessä kassissa. Kassin kantaminen on huomattavasti raskaampaa kuin rinkan. Pakkaa kaikki varusteet yhteen, äläkä ota mukaan irtopusseja ja -nyssyköitä. Myös makuupussin ja -alustan on oltava kiinnitettynä rinkkaan tai reppuun. Muista pakata mukaan vain sen verran, että jaksat itse kantaa omat varusteesi. 
Rinkkaa pakkaessa tulee miettiä, missä järjestyksessä varusteita tullaan tapahtumassa tarvitsemaan. Esimerkiksi ruokailuvälineet on syytä jättää päälimmäiseksi. 

Mitä pakata?

Tarkista aina retki- tai leirikirjeestä, mitä retkelle tulee ottaa mukaan.
Seuraava listaus on yleensä viikonlopun mittaisille retkille mukaan tarvittavat varusteet, mutta ne vaihtelevat tapahtumasta riippuen. 

     • Makuupussi ja -alusta
     • Vaihtovaatteet
     • Lämpimät, säänkestävät ulkovaatteet
     • Hammasharja ja -tahna
     • Pyyhe
     • Henkilökohtaiset lääkkeet ja ohjeet niiden käyttöön (Huomaathan, että jokaisen retkelle lähtijän tulee ottaa omat lääkkeet mukaan tapahtumaan. Tapahtuman järjestäjä ei saa tarjota lääkkeitä, esimerkiksi päänsärkyyn tai kuumeeseen.)
     • Partiohuivi ja partiopaita
     • Särkymättömät ruokailuvälineet ja kuivausliina pakattuna kangaspussiin
     • Otsalamppu tai taskulamppu
     • Puukko ja tulitikut
     • Istuinalusta
     • Muistiinpanovälineet
     • Huomoithan, että retkelle ei tarvita mukaan elektronisia laitteita, kuten älypuhelinta. Laitteet rikkoutuvat helposti, eikä niitä ole aina mahdollista ladata partiotapahtumassa. Kaikki elektroniikka otetaan mukaan omalla vastuulla, koska partiovakuutus ei korvaa partiotapahtumissa hajonneita laitteita. 
 

Mistä varusteet?

Partiossa pärjää hyvin kunhan ylläolevan listan tavarat löytyvät mukaan retkille ja leireille. Pääasia on, että partiolainen pysyy kuivana ja lämpimänä. 
Varusteita saa niin marketeista, kuin asiantuntijaliikkeistäkin. Partiohuivi ja -paita ovat ainot varusteet, jotka löytyvät vain Scandinavian Outdoor Storesta. Muut varusteet voi hankkia sieltä mistä löytää itsellensä parhaat. Scandinavian Outdoor Store tarjoaa partiolaisille jäsenkortilla -10% alennuksen varusteista (ei koske partiotuotteita).

Uudelle partiolaiselle esimerkiksi rinkan, makuualustan ja makuupussin hankinta on iso kertaostos. Partio on kaikille avoin harrastus, joten Maarian Partioyhtymä on perustanut oman retkivarustepankin. Varustepankista voit lainata retkille ja leireille esimerkiksi rinkkaa, makuupussia, makuualustaa ja sadeasua. Otathan omaan johtajaan yhteyttä, jos haluat lainata retkivarusteita tulevaa tapahtumaa varten.